Computer Maintenance Rétság Számítógép és PC szerviz

Ismerje meg ön is az informatika világát!

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
Főoldal

A levelezőprogram e-mail beállításainak rejtelmei

E-mail Nyomtatás PDF

Az elmúlt napokban rengeteg megkeresésem volt levelezőprogramok beállítását illetően, ezért gondoltam írok néhány sort róla. Amit elsőnek tisztázni kell az az hogy a leveleink a választott (gmail, freemail, hotmail, citromail, stb.) e-mail szolgáltató szerverén vannak egy postafiókban. Ide érkeznek meg és innen kerülnek elküldésre az internet széles világába, ez azért van így, mert a szolgáltató szervere folyamatosan megy a nap huszonnégy órájában így nem maradunk le egyetlen levélről sem, mert ugye a saját gépünket csak naponta pár órára kapcsoljuk be.

(Természetesen nem minden esetben van szükség levelező programra az e-mail szolgáltatás használatára, mert az esetek többségében van webes felület a levelek kezeléséhez. Viszont ezeket nem mindenki szereti használni, van amikor nem használható, a szolgáltató szervere lassú a rengeteg felhasználó miatt stb. :)

A bekapcsolás után ha elindítjuk levelező programunkat a szoftver csatlakozik a szolgáltató szerveréhez és letölti a beérkezett leveleket a számítógépünkre. A problémás rész ez a csatlakozás általában, mert minden szolgáltatónak más-más a szerver címe, más a használt port, valamelyik használ titkosítást és még egyéb beállításokat is megad.

A szolgáltató megad egy kimenő és egy bejövő szerver címet is, egyet a levél küldéshez és egyet a fogadáshoz. Ezeket kell megadni a levelező programban a megfelelő helyen. A szolgáltató hivatkozni szokott rá úgy is, hogy POP3 (fogadó) és SMTP (küldő) szerver. A Post Office Protocol version 3 (POP3) egy alkalmazás szintű protokoll, melynek segítségével az e-mail kliensek egy meglévő TCP/IP kapcsolaton keresztül letölthetik az elektronikus leveleket a kiszolgálóról, alapértelmezésben a 110-es porton. Napjainkban ez a legelterjedtebb protokoll az elektronikus levelek lekéréséhez. A POP3 protokoll kizárólag a levelek letöltésére alkalmas; küldésükre az SMTP protokoll szolgál. Az SMTP a Simple Mail Transfer Protocol rövidítése. Ez egy "de facto" (kvázi szabványos) kommunikációs protokoll az e-mailek Interneten történő továbbítására. Az SMTP szolgáltatás a TCP 25-ös portját használja alapértelmezett beállításban.

Előfordulhat még az IMAP protokoll is az e-mail szolgáltatóknál. Az IMAP (Internet Message Access Protocol) egy alkalmazásrétegbeli protokoll, amely segítségével a leveleinkhez férhetünk hozzá. Az IMAP segítségével a levelező kliens kapcsolódik a kiszolgálóhoz, és közvetlenül azon manipulálja a leveleket. Egyes szolgáltatók használják ezt is azt is, ebben az esetben lehet választani.

A kimenő levelek kiszolgálójának mindig a saját internet szolgáltatónk küldő szerverét adjuk meg. Az internet szolgáltató ezt az információt általában közzé teszi a honlapján, ezek mellett azt is, hogy melyik portot illetve, hogy kell e titkosítást és hitelesítést használni. Nem minden e-mail szolgáltató ad meg kimenő szerver címet, pont azért mert a kimenő leveleket az internetet szolgáltató cég biztosítja. Ha a kimenő szerver kiszolgáló hitelesítést igényel akkor ezt be kell állítani a levelezőprogramban.

Sok esetben előfordul az az eset, hogy a felhasználó szeretné, ha a leveleit tudná kezelni a saját gépéről otthonában. Illetve, ha elmegy otthonról akkor bárhonnan webes felületről is lássa a beérkezett leveleit is. Ekkor a beállításoknál meg kell adnunk, hogy a levelező program töltse le a leveleket otthon a szerverről, de minden levélből maradjon egy másolat a szerveren.

Érdekes lehet még a felhasználó név illetve a jelszó megadása is, néhány e-mail szolgáltatónak elég az emailcím eleje (pl: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. ál "egyfiok") felhasználónévnek van amikor teljes e-mail cím szükséges. A jelszónál nem akarok nagyon sokat időzni, mindenkinek azt ajánlom, hogy legalább 8 karakter legyen számokkal betűkkel és esetleg különleges karakterrel is.

Itt van néhány e-mail szolgáltató beállításainak listája:

Freemail:
Bejövő kiszolgáló: freemail.hu
Kimenő kiszolgáló: nincs
IMAP: nincs

Citromail:
Kimenő SMTP szerver: nincs
Bejövő POP3 szerver: pop3.citromail.hu
IMAP szerver: imap.citromail.hu
Felhasználónév "@citromail.hu" nélkül

Gmail:
Külön engedélyezni kell a POP3 és IMAP elérést a weben.
Kimenő SMTP szerver: smtp.gmail.com (SSL kell, hitelesítés kell, 465 vagy 587 port)
Bejövő POP3 szerver: pop.gmail.com (SSL kell, hitelesítés kell, 995 porton)
IMAP: van
felhasználónév: teljes e-mail cím

Hotmail:
Kimenő SMTP szerver: smtp.live.com (hitelesítés kell, titkosítás nélkül 25-ös port, titkosítás is működik SSL, vagy TLS, 587-es port)
Bejövő POP3 szerver: pop3.live.com (hitelesítés kell, SSL kell, 995 port)
felhasználónév: teljes e-mail cím

Yahoo! Mail:
Kimenő SMTP szerver: smtp.mail.yahoo.com
Bejövő POP3 szerver: pop.mail.yahoo.com
Felhasználónév: "@yahoo.com" nélkül

T-online:
Kimenő SMTP szerver: mail.t-online.hu (hitelesítés kell, titkosítás nélkül 25-ös port, SSL titkosítás is működik a 465-es porton)
Bejövő POP3 szerver: mail.t-online.hu (hitelesítés kell, 110-es porton, SSL titkosítással 995 port)
IMAP: mail.t-online.hu (Kimenő levelek alapértelmezéssel is megy, SSL 465-ös port, Beérkező levelek alapértelmezéssel vagy SSL titkosítással 993-as port)
Felhasználónév: csak az azonosító kell  @t-online.hu nélkül

Mailbox:
Beérkező levelek kiszolgálója (POP3 kapcsolat): pop.gmail.com vagy pop.googlemail.com
Kimenő levelek kiszolgálója (SMTP kapcsolat): smtp.gmail.com vagy smtp.googlemail.com
IMAP kiszolgáló: imap.gmail.com vagy imap.googlemail.com
Felhasználónév: teljes e-mail cím

A POP3, SMTP és IMAP kapcsolatok nem az általában használatos csatornákon (POP3 esetében a 110-es, SMTP esetében a 25-ös, IMAP esetében a 143-as portokon) működik, hanem a biztonságos SSL protokollon (a 995-ös POP3 porton, a 465-ös SMTP porton és a 993-as IMAP porton) keresztül.  A levelek elküldéséhez ezen felül be kell kapcsolni az SMTP azonosítást is.

Lajt.hu:
Beérkező levelek kiszolgálója: mail.lajt.hu (hitelesítés kell, 25-ös port, SSL titkosítással)
Kimenő levelek kiszolgálója: mail.lajt.hu (hitelesítés kell, SSL titkosítással 995 port)
Felhasználónév: "@lajt.hu" nélkül

Mindenkinek széles sávot és biztonságos, jó levelezést kívánok!

B.J.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

Facebook

Látogatók

Ma43
Tegnap100
Hónapban1936
Múlt hónapban2817
Évben21372
Összesen28348
Napi maximum436
Botok14
Start2023-Dec-01

Online

Oldalainkat 4 vendég böngészi

Vállalkozás adatai

Bánszki János
Műszaki informatikus mérnök
Egyéni vállalkozó
Egyéni váll. nyilv. szám: 16760680
Adószám: 65622371-1-32
Alanyi adómentes, áfamentes számlát állítok ki minden vásárlásról!
Közösségi EU adószám: HU65622371
Email: jbanszki@gmail.com
Telefon: 06 20 9344559
Üzlethelyiség nincs!
Telefonos bejelentkezés szükséges!
Cím: 2651 Rétság, Szőlő utca 22.

Partnereink

Ma 2024. május 21., kedd,
Konstantin napja van.
Holnap Júlia és Rita napja lesz.

Statisztika

Tagok : 39
Tartalom : 18
Webcímek : 2
Tartalom találatai : 304235